Medlemslogin

Søg på Dansk Dalmatiner Klub

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

Søg på Dansk Dalmatiner Klub

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

×

FoderOpdrætteren af hvalpen har sikkert allerede informeret om, hvilket foder hvalpen er vant til at få.
 

Det er vigtigt at vælge et godt foder, og det vil i de fleste tilfælde også sige et koncentreret foder med en relativt høj kilopris. Ofte vil det i længden ikke være dyrere end et produkt med en lavere kilopris, fordi det koncentrerede foder skal gives i en relativt mindre mængde.


I den første tid kan hvalpen for eksempel gives et specielt juniorfoder. Når hvalpen nærmere sig den periode, hvor den er ved at blive kønsmoden, det vil i de fleste tilfælde sige i 6 – 12 måneders alderen, er der grund til at være særlig opmærksom på hvalpens fodring.


Dalmatinerens stofskifte adskiller sig fra alle andre hunderacers. Det er formentlig årsagen til at ikke al hundefoder passer lige godt til den unge dalmatiner.

 Foderets indhold af de såkaldte "puriner" bør ikke være for stort. Puriner findes i størst mængde i okse-, svine- og lammekød samt indmad. Da indholdet af puriner ofte hænger sammen med proteinindholdet, er det en rettesnor at se efter et foder med et forholdsvis lavt proteinindhold.


Hvis man fortsætter for længe med at fodre med et kraftigt juniorfoder, kan den unge hund få hudproblemer i form af knopper især på ryggen, hovedskallen og evt. på kinderne. Når knopperne brister, får hunden et "mølædt" udseende og som regel en brunlig farve i pelsen, hvor knopperne har været.

 Mange opdrættere anbefaler derfor, at man, når hvalpen er ca. 6 måneder, går over til et voksenfoder. I de senere år er der kommet et produkt på markedet, juniorfoder til store racer, som måske tilgodeser dalmatinerens særlige behov bedre; men det findes der, så vidt vides, endnu ikke erfaringer med blandt dalmatinere.


Den unge dalmatiners foder

Foderet bør ikke indeholde:

Oksekød

Svinekød

Indmad

Animalske biprodukter

Foder må gerne indeholde

Kylling

Grønsager

Vegetabilsk olie

Fiskeolie

ca. 22 –26 % protein