En hundeudstilling er i princippet en skønhedskonkurrence for hunde - men det er også mange andre ting. Det er hygge og underholdning. Her mødes alle slags mennesker om en fælles interesse, så snakken går livligt ved ringsiden. Udstilling er også opdrætternes mulighed for at sammenligne eget opdræt med andres og for at få deres opdræt bedømt af en uddannet dommer. Derfor vil de fleste opdrættere være meget interesserede i at deres hvalpe deltager på en udstilling, i hvert fald et par gange.
Du kan i det efterfølgende læse lidt mere om udstillinger - og hvordan tingene foregår.
Dansk Dalmatiner Klub henviser til Dansk Kennel Klubs generelle bestemmelser for udstillinger og prøver i Danmark angående krav til deltagelse, sundhedskrav, tilmelding, gennemførelse m.v. Du finder et link nederst på denne side.
HVORNÅR AFHOLDES DER UDSTILLING?
I Dansk Dalmatiner Klub’s medlemsblad DALMATINEREN og på DDK’s hjemmeside kan I læse, hvornår der afholdes udstillinger, som arrangeres af Dansk Dalmatiner Klub (DDK) eller Dansk Kennel Klub (DKK). Du kan også finde udstillingerne på forsiden af Hundeweb under "Udstillingskalender - tilmelding".
TILMELDING
Tilmelding til udstillinger foregår via www.hundeweb.dk - og det gælder alle danske udstillinger og skuer! For at kunne tilmelde sig udstillinger, skal man have et log-in til Hundeweb (gratis).
For udstillinger i Dansk Kennel Klub regi er der dog mulighed for tilmelding via tilmeldingsblanket (se evt. nærmere på DKK’s hjemmeside). Det er mere besværligt (og også lidt dyrere) – så brug Hundeweb!
Wildcard-ordning i Dansk Dalmatiner Klub: Dalmatinerklubben tilbyder klubmedlemmer deltagelse i 2 udstillinger GRATIS i enten babyklasse, hvalpeklasse eller funklasse.
OBS tilmelding via klubbens hjemmesiden under "Wildcard" (kræver medlemslogin)!
FØR UDSTILLINGEN
Hvalpen kan deltage på udstillinger allerede når den er 3 måneder gammel. Det kræver ikke megen forberedelse eller øvelse for at kunne starte på den første udstilling.
Anskaf en forholdsvis kort og tynd udstillingsline og et tyndt udstillingshalsbånd. Det ser pænt ud, når man ikke lægger så meget mærke til linen og halsbåndet, og den almindelige line er for klodset og besværlig at løbe rundt med i ringen. Køb dog ikke den allertyndeste line i starten, før hvalpen er nogenlunde veltrænet. De første par gange kan du også bruge det halsbånd og den line du har i forvejen.
Hvalpen skal have lært at finde sig i at blive rørt ved og få undersøgt sine tænder af fremmede.
Den skal lære at løbe pænt (i snor) i trav på venstre side af føreren uden at hoppe og springe. Endelig skal den lære at stå pænt og gerne se glad og frisk ud. I ”udstillingssprog” kalder man det at ”stille hunden op”. Den skal stå med forbenene paralle og lodrette. Bagbenene skal stå lidt bagud, men sådan at benets nederste led er lodret. Hovedet skal være let løftet. En glad og velbygget hund vil meget ofte helt naturligt stille sig sådan. Men da ingen er fuldkommen, skal de fleste have lidt hjælp. De fleste står ved hundens skulder, men det kan ofte være nemmere at få den til at se glad ud, når man står foran den, så gør bare det hvis det går bedre. Prøv at studere billeder i diverse hundebøger.
Rundt omkring i landet arrangerer DKK træning til at deltage i udstillinger - det kaldes RINGTRÆNING. Tid og sted kan ses i DKK’s medlemsblad HUNDEN og på DKK’s hjemmeside. Der er også mange private som tilbyder ringtræning i de forskellige langsdele. DDK's bestyrelse er også gerne behjælpelig med at finde ringtræningspladser.
En dag eller to inden selve udstillingen kan I vaske hunden, så den får en flot hvid pels. Hvis man udstiller tit, bør man nok af og til springe vasken over - for selv om man bruger en speciel hunde- eller babyshampoo, vil det altid udtørre pelsen lidt. Kontrollér også at hundens negle er pænt klippede.
Vær opmærksom på følgende angående VACCINATION: Som deltager ved et DKK arrangement skal du kunne dokumentere, at din hund er beskyttet mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Dette kan ske ved at fremvise en gyldig vaccinationsattest eller en positiv titertest, der bekræfter tilstedeværelsen af beskyttende antistoffer - se mere under Generelle bestemmelser for afholdelse af udstillinger og prøver i Danmark - der er et link nederst på siden.
PÅ UDSTILLINGSDAGEN
HUSK:
Medbring tæppe, stole, vandskål, vaccinationsattest, stambog, startnummer (som I får tilsendt af arrangøren ca. 2 uger inden udstillingen - HUSK at printe ud!), sikkerhedsnål til nummerskiltet (eller nummerskiltholder) og evt. en børste. Husk også varmt tøj hvis udstillingen foregår udendørs.
Mød i god tid til udstillingen. Det kan tage ret lang tid at parkere og nå frem til den ring hvor dalmatineren skal bedømmes. Det gælder naturligvis mest på udstillingerne i DKK, hvor der kan være tilmeldt flere tusinde hunde. Ved indgangen skal personalet se kvittering for tilmelding/nummerskilt og evt. stambog og vaccinationsattest (det gælder ikke udstillinger i DDK, hvor der er fri adgang).
HVORDAN FORLØBER UDSTILLINGEN?
Hundene skal gennem flere forskellige bedømmelser inden der kan findes en vinder. Den enkelte hund får en individuel kvalitetsbedømmelse (dog ikke babyer og hvalpe), som er en vurdering af hunden i forhold til ”Standard for Dalmatiner”. Efterfølgende er der en konkurrencebedømmelse hvor hunden bliver bedømt overfor de øvrige hunde i samme alder – og evt. går hunden videre til de afsluttende konkurrencer, se nedenfor.
KVALITETSBEDØMMELSE
Hundene er inddelt i klasser efter alder og køn. Hver klasse bedømmes for sig. Babyer og hvalpe bedømmes først. Hanner bedømmes før tæver.
Når hundene bliver kaldt ind, skal de stilles op i katalogrækkefølge og vende siden til dommeren.
Alle hundene med deres førere skal nu trave et par runder i ringen. Dommeren går som regel rundt til hver enkelt hund og hilser på den.
Hver hund skal nu kvalitetsbedømmes. Når de bliver kaldt frem, skal udstiller og hund løbe i en trekant eller frem og tilbage i ringen. Følg dommerens anvisning – der er meget forskel på hvad den enkelte dommer gerne vil have man skal gøre.
Hunden stilles herefter op foran dommerbordet med siden til dommeren.Hunden skal helst stå nogle meter fra dommerbordet, da det ellers kan være svært for dommeren at se hele hunden – følg dommerens anvisning.Nu vil dommeren sikkert selv se, om hundens bid er korrekt og mærke om hanhundens testikler er på plads (husk også at øve det i forvejen).Mens hunden stadig er stillet op i nogle minutter, udarbejder dommeren en skriftlig KRITIK – en beskrivelse af hunden som dommeren ser det. Dommeren dikterer til ringsekretæren som indtaster kritikken direkte til Hundeweb-systemet. Det er et web-baseret system der gør, at kritikkerne er tilgængelige online så snart hunden er blevet bedømt.
Når dommeren er færdig med at bedømme hunden vises præmieringskort – dette viser hvilken præmieringsgrad hunden har opnået (se nedenfor).
HVAD BETYDER PRÆMIERINGSKORTENE?
På udstillinger arrangeret af DDK og DKK anvendes præmieringskort. Det er for at synliggøre præmiering/placering overfor publikum og deltagere. Nogle af farverne har flere betydninger hvilket godt kan virke forvirrende i starten – men fortvivl ikke, man lærer det med tiden! Der findes en mere uddybende beskrivelse i udstillingsreglementet.
LYSERØD ROSETRacens Bedste Baby
RØD ROSETRacens Bedste Hvalp
GRØN ROSET Racens Bedste Junior
SØLVGRÅ/
BORDEUX ROSET Racens Bedste Veteran
RØDTExcellent (EX)
1. vinder
BLÅTVery Good (VG)
2. vinder
GULTGood (G)
3. vinder
GRØNTSufficient (S)
4. vinder
GRÅTDisqualified (DISC)
BRUNTCannot Be Judged (CBJ)
ROSAChampionkvalitet (CK)
LILLAHæderspræmie (HP)
GRØN/HVID Juniorcertifikat
BORDEAUX/GRÅ Veterancertifikat
SORT/GULD Nordic Show Certifikate
RØDT/HVIDTDansk Certifikat (CERT)
LYSEBLÅTReserve-Certifikat (RES-CERT)
HVIDT Internationalt Certifikat (CACIB)
ORANGEReserve-CACIB (RES-CACIB)
RØDT/GRØNTDansk Championat
RØD/GUL ROSETBedst I Racen (BIR)
GRØN/HVID ROSETBedst I Modsat Køn (BIM)
KONKURRENCEBEDØMMELSE
Når alle hunde i klassen har fået deres præmiering, skal de konkurrere mod hinanden.
Konkurrencebedømmelsen foregår en lille smule forskelligt i de forskellige aldersklasser (fx kan babyer og hvalpe ikke opnå CK). Men ens for alle klasser er at der placeres 4 hunde - og hanner og tæver bedømmes hver for sig.
Dommeren beder sikkert alle om at løbe nogle runder i ringen, og herefter udpeges de 4 bedste.
De bedste af hundene i hver klasse får sikkert også CK (Champion-kvalitet). Det er et slags adgangskort til at deltage i konkurrencen om bedste han eller bedste tæve (Kønklasserne). Alle hunde forlader nu ringen. De som fik CK, skal holde sig klar til at komme ind igen i Kønklassen.
BABYKLASSE (3 – 6 måneder)
Hanner og tæver bedømmes hver for sig. Hannerne bedømmes først. Hvis der kun er få hunde i klassen, kan dommeren vælge at bedømme hanner og tæver sammen.
Babyerne får en kritik, men ikke en kvalitetsbedømmelse.
Dommeren placerer nr. 1, 2, 3 og 4. Bedste hanhvalp og bedste tævehvalp kæmper om at blive racens Bedste Baby, som går videre til konkurrencen i STORE RING om ”Dagens Bedste Baby” (DKK) - under forudsætning af at hvalpen opnår hæderspræmie.
HVALPEKLASSE (6 – 9 måneder)
Her foregår bedømmelsen på samme måde som i Babyklassen.
Bedste hanhvalp og bedste tævehvalp kæmper om at blive racens Bedste Hvalp.
JUNIORKLASSE (9 – 18 måneder), MELLEMKLASSE (15 – 24 måneder), ÅBEN KLASSE (15 måneder og derover), CHAMPIONKLASSE (15 måneder og derover)og VETERANKLASSE (8 år og derover)
Der tildeles Excellent, Very Good, Good, Sufficient, Disqualified eller Cannot Be Judged. De fire bedste hunde placeres, forudsat at de har fået Excellent eller Very Good. Hvis der er 4 hunde eller derover, der har fået tildelt Excellent, er det kun disse hunde, der deltager i konkurrencebedømmelsen. Dommeren kan tildele CK (Champion-kvalitet) til hunde med Excellent, hvis han/hun finder kvaliteten høj nok.
Juniorklasse: Dommeren tildeler juniorcertifikat til den bedste hund, der har opnået CK og som ikke i forvejen er dansk juniorchampion. På internationale udstillinger tildeler dommeren tillige Junior-CACIB til den bedste hund, der har opnået CK.
Veteranklasse: Dommeren tildeler veterancertifikat til den bedste hund, der har opnået CK og som ikke i forvejen er dansk veteranchampion. På internationale udstillinger tildeler dommeren tillige Veteran-CACIB til den bedste hund, der har opnået CK
BEDSTE HANKLASSE (BHK) og BEDSTE TÆVEKLASSE (BTK)
I denne klasse deltager de hunde, der har fået CK i juniorklasse, mellemklasse, åben klasse, championklasse og veteranklasse. Dommeren placerer nr. 1, 2, 3 og 4.
Dommeren tildeler certifikat til den højest placerede certifikat-berettigede hund, som ikke i forvejen er dansk eksteriørchampion. Når hunden på mindst 3 forskellige udstillinger, ved mindst 3 forskellige dommere, har opnået et sådant certifikat, hvoraf det ene opnås når den er mindst 2 år gammel, får den titlen Dansk Champion.
Nordiske udstillinger: Dommeren tildeler Nordic Show Certifikate til vinderen af klassen.
Internationale udstillinger: Dommeren tildeler FCI-CACIB til vinderen af klassen.
BEDST I RACEN (BIR) og BEDST I MODSAT KØN (BIM)
Her deltager vinderen af Bedste Hanklasse og vinderen af Bedste Tæveklasse. De 2 hunde løber typisk nogle runder i ringen (mens publikum klapper) og dommeren kårer dagens bedste dalmatiner. Vinderen bliver BIR og den anden hund bliver BIM.
ØVRIGE KONKURRENCER
På udstillinger arrangeret af DKK er der afsluttende konkurrencer i STORE RING. Der placeres 4 hunde.
Racens Bedste Baby, Bedste Hvalp, Bedste Junior og Bedste Veteran konkurrerer mod alle øvrige racer om at blive Dagens Bedste Baby, Dagens Bedste Hvalp, Dagens Bedste Junior og Dagens Bedste Veteran.
Den dalmatiner som bliver BIR, går videre til Bedst i Gruppen (BIG) og konkurrerer mod de øvrige hunde i gruppe 6. Vinderen af gruppe 6 går videre til Best in Show (BIS) og konkurrerer mod de øvrige 9 gruppevindere.
På udstillingerne er der som regel også mulighed for at melde sig til andre klasser fx avlsklasse, opdrætsklasse og juniorhandling.
Ovenstående er på ingen måde fyldestgørende, men giver et godt overblik over hvordan en udstilling foregår. Der er nogle detaljer som er udeladt, for ikke at gøre det for kompliceret.
Inden man tilmelder sig en udstilling, bør man kende DKK’s detaljerede udstillingsreglement, se link nedenfor. Reglerne kan måske synes noget indviklede, men husk at der altid findes andre udstillere, som er meget villige til at hjælpe jer tilrette (medmindre de selv netop er på vej ind i udstillingsringen).
SKUE – EN BLØD START
Der afholdes efterhånden ganske mange skuer overalt i Danmark. Det er en udstilling under helt afslappede former, hvor vi også laver andre ting end lige netop udstilling. Her er der også god tid til at hjælpe den helt uøvede hvalp - og udstiller. Først og fremmest deltager vi for at få erfaring, hygge os og snakke om hunde.