Medlemslogin

Søg på Dansk Dalmatiner Klub

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

Søg på Dansk Dalmatiner Klub

Indtast søgeord nedenfor og klik "Søg"

×

HVAD FOREGÅR DER PÅ EN UDSTILLING?

En hundeudstilling er i princippet en skønhedskonkurrence for hunde - men det er også mange andre ting. Det er hygge og underholdning. Her mødes alle slags mennesker om en fælles interesse, så snakken går livligt ved ringsiden. Udstilling er også opdrætternes mulighed for at sammenligne eget opdræt med andres og for at få deres opdræt bedømt af en uddannet dommer. Derfor vil de fleste opdrættere være meget interesserede i at deres hvalpe deltager på en udstilling, i hvert fald et par gange.


HVORNÅR AFHOLDES DER UDSTILLING?

I Dansk Dalmatiner Klub’s medlemsblad DALMATINEREN og på DDK’s hjemmeside kan I læse, hvornår der afholdes udstillinger, som arrangeres af Dansk Dalmatiner Klub (DDK) eller Dansk Kennel Klub (DKK).


TILMELDING

Tilmelding til udstillinger foregår via www.hundeweb.dk - og det gælder alle danske udstillinger og skuer! For at kunne tilmelde sig udstillinger, skal man have et log-in til Hundeweb (gratis).

For udstillinger i Dansk Kennel Klub regi er der dog mulighed for tilmelding via tilmeldingsblanket (se evt. nærmere på DKK’s hjemmeside). Det er mere besværligt (og også lidt dyrere) – så brug Hundeweb!


FØR UDSTILLINGEN

Hvalpen kan deltage på udstillinger allerede når den er 3 måneder gammel. Det kræver ikke megen forberedelse eller øvelse for at kunne starte på den første udstilling.


  • Anskaf en forholdsvis kort og tynd udstillingsline og et tyndt udstillingshalsbånd. Det ser pænt ud, når man ikke lægger så meget mærke til linen og halsbåndet, og den almindelige line er for klodset og besværlig at løbe rundt med i ringen. Køb dog ikke den allertyndeste line i starten, før hvalpen er nogenlunde veltrænet. De første par gange kan du også bruge det halsbånd og den line du har i forvejen.

  • Hvalpen skal have lært at finde sig i at blive rørt ved og få undersøgt sine tænder af fremmede.

  • Den skal lære at løbe pænt (i snor) i trav på venstre side af føreren uden at hoppe og springe. Endelig skal den lære at stå pænt og gerne se glad og frisk ud. I ”udstillingssprog” kalder man det at ”stille hunden op”. Den skal stå med forbenene paralle og lodrette. Bagbenene skal stå lidt bagud, men sådan at benets nederste led er lodret. Hovedet skal være let løftet. En glad og velbygget hund vil meget ofte helt naturligt stille sig sådan. Men da ingen er fuldkommen, skal de fleste have lidt hjælp. Det er mest korrekt at stå ved hundens skulder, men det kan ofte være nemmere at få den til at se glad ud, når man står foran den, så gør bare det hvis det går bedre. Prøv at studere billeder i diverse hundebøger.

  • Rundt omkring i landet arrangerer DKK træning til at deltage i udstillinger - det kaldes RINGTRÆNING. Tid og sted kan ses i DKK’s medlemsblad HUNDEN og på DKK’s hjemmeside. DDKs bestyrelse er også gerne behjælpelig med at finde ringtræningspladser.

  • En dag eller to inden selve udstillingen kan I vaske hunden, så den får en flot hvid pels. Hvis man udstiller tit, bør man nok af og til springe vasken over - for selv om man bruger en speciel hunde- eller babyshampoo, vil det altid udtørre pelsen lidt. Kontrollér også at hundens negle er pænt klippede.

  • Vær opmærksom på følgende angående VACCINATION:

    For at deltage på udstilling skal en hund være vaccineret mod hundesyge og parvovirus. For hunde op til 24 måneder gælder, at vaccinationen højst må være 1 år gammel. For øvrige gælder, at vaccinationen højst må være 4 år gammel. Førstegangsvaccinationer skal være foretaget senest 14 dage før udstillingsdagen. Dokumentation for vaccination skal medbringes på udstillingen.

PÅ UDSTILLINGSDAGEN

HUSK AT:


  • Medbringe tæppe, stole, vandskål, vaccinationsattest, stambog, startnummer (som I får tilsendt af arrangøren ca. 2 uger inden udstillingen - HUSK at printe ud!), sikkerhedsnål til nummerskiltet (eller nummerskiltholder) og evt. en børste. Husk også varmt tøj hvis udstillingen foregår udendørs.

  • Møde i god tid til udstillingen. Det kan tage ret lang tid at parkere og nå frem til den ring hvor dalmatineren skal bedømmes. Det gælder naturligvis mest på udstillingerne i DKK, hvor der kan være tilmeldt flere tusinde hunde. Ved indgangen skal personalet se kvittering for tilmelding/nummerskilt og evt. stambog og vaccinationsattest.

HVORDAN FORLØBER UDSTILLINGEN?

Hundene skal gennem flere forskellige bedømmelser inden der kan findes en vinder. Den enkelte hund får en individuel kvalitetsbedømmelse, som er en vurdering af hunden i forhold til ”Standard for Dalmatiner”. Efterfølgende er der en konkurrencebedømmelse hvor hunden bliver bedømt overfor de øvrige hunde i samme alder – og evt. går hunden videre til de afsluttende konkurrencer, se nedenfor.


KVALITETSBEDØMMELSE

Hundene er inddelt i klasser efter alder og køn. Hver klasse bedømmes for sig. Babyer og hvalpe bedømmes først. Hanner bedømmes før tæver.

Når hundene bliver kaldt ind, skal de stilles op i katalogrækkefølge og vende siden til dommeren.

Alle hundene med deres førere skal nu trave et par runder i ringen. Dommeren går som regel rundt til hver enkelt hund og hilser på den.

Hver hund skal nu kvalitetsbedømmes. Når de bliver kaldt frem, skal udstiller og hund løbe i en trekant eller frem og tilbage i ringen. Følg dommerens anvisning – der er meget forskel på hvad den enkelte dommer gerne vil have man skal gøre.

Hunden stilles herefter op foran dommerbordet med siden til dommeren.  Hunden skal helst stå nogle meter fra dommerbordet, da det ellers kan være svært for dommeren at se hele hunden – følg dommerens anvisning.  Nu vil dommeren sikkert selv se, om hundens bid er korrekt og mærke om hanhundens testikler er på plads (husk også at øve det i forvejen).  Mens hunden stadig er stillet op i nogle minutter, udarbejder dommeren en skriftlig KRITIK – en beskrivelse af hunden som dommeren ser det. Dommeren dikterer til ringsekretæren som indtaster kritikken direkte til Hundeweb-systemet. Det er et web-baseret system der gør, at kritikkerne er tilgængelige online så snart hunden er blevet bedømt.

Når dommeren er færdig med at bedømme hunden vises præmieringskort – dette viser hvilken præmieringsgrad hunden har opnået (se nedenfor).


HVAD BETYDER PRÆMIERINGSKORTENE?

På udstillinger arrangeret af DDK og DKK anvendes præmieringskort. Det er for at synliggøre præmiering/placering overfor publikum og deltagere. Nogle af farverne har flere betydninger hvilket godt kan virke forvirrende i starten – men fortvivl ikke, man lærer det med tiden! Der findes en mere uddybende beskrivelse i udstillingsreglementet.


LYSERØDT                 Særdeles Lovende (SL) (baby- og hvalpeklasse)

LYSEBLÅT                  Lovende (L) (baby- og hvalpeklasse)

GULT                          Mindre Lovende (ML) (baby- og hvalpeklasse)


LYSERØD ROSET      Racens Bedste Baby

RØD ROSET               Racens Bedste Hvalp


RØDT                          Excellent (EX)

                                    1. vinder

BLÅT                           Very Good (VG)

                                    2. vinder

GULT                          Good (G)

                                    3. vinder

GRØNT                       Sufficient (S)

                                    4. vinder


GRÅT                          Disqualified (DISC)

BRUNT                       Cannot Be Judged (CBJ)

ROSA                          Championkvalitet (CK)

LILLA                           Hæderspræmie (HP)


GRØN/HVID                Juniorcertifikat

BORDEAUX/GRÅ        Veterancertifikat

SORT/GULD                Nordic Show Certifikate


RØDT/HVIDT              Dansk Certifikat (CERT)

LYSEBLÅT                   Reserve-Certifikat (RES-CERT)

HVIDT                          Internationalt Certifikat (CACIB)

ORANGE                     Reserve-CACIB (RES-CACIB)

RØDT/GRØNT            Dansk Championat


RØD/GUL ROSET       Bedst I Racen (BIR)

GRØN/HVID ROSET   Bedst I Modsat Køn (BIM)


KONKURRENCEBEDØMMELSE

Når alle hunde i klassen har fået deres præmiering, skal de konkurrere mod hinanden.

Konkurrencebedømmelsen foregår en lille smule forskelligt i de forskellige aldersklasser (f.eks. kan babyer og hvalpe ikke opnå CK). Men ens for alle klasser er at der placeres 4 hunde - og hanner og tæver bedømmes hver for sig.

Dommeren beder sikkert alle om at løbe nogle runder i ringen, og herefter udpeges de 4 bedste.

De bedste af hundene i hver klasse får sikkert også CK (Champion-kvalitet). Det er et slags adgangskort til at deltage i konkurrencen om bedste han eller bedste tæve (Kønklasserne). Alle hunde forlader nu ringen. De som fik CK, skal holde sig klar til at komme ind igen i Kønklassen.


BABYKLASSE (3 – 6 måneder)

Hanhvalpe og tævehvalpe bedømmes hver for sig. Hannerne bedømmes først. Hvis der kun er få hunde i klassen, kan dommeren vælge at bedømme hanner og tæver sammen.

Babyerne tildeles prædikaterne Særdeles Lovende, Lovende eller Mindre Lovende.

Alle babyer, der har fået tildelt Særdeles Lovende, deltager i en konkurrencebedømmelse, hvor dommeren placerer nr. 1, 2, 3 og 4. Bedste hanhvalp og bedste tævehvalp kæmper om at blive racens Bedste Baby, som går videre til konkurrencen i STORE RING om ”Dagens Bedste Baby” (DKK).


HVALPEKLASSE (6 – 9 måneder)

Her foregår bedømmelsen på samme måde som i Babyklassen.

Bedste hanhvalp og bedste tævehvalp kæmper om at blive racens Bedste Hvalp, som går videre til konkurrencen i STORE RING om ”Dagens Bedste Hvalp” (DKK).


JUNIORKLASSE (9 – 18 måneder), MELLEMKLASSE (15 – 24 måneder), ÅBEN KLASSE (15 måneder og derover), CHAMPIONKLASSE (15 måneder og derover) og VETERANKLASSE (8 år og derover)

Der tildeles Excellent, Very Good, Good, Sufficient, Disqualified eller Cannot Be Judged. De fire bedste hunde placeres, forudsat at de har fået Excellent eller Very Good. Hvis der er 4 hunde eller derover, der har fået tildelt Excellent, er det kun disse hunde, der deltager i konkurrencebedømmelsen. Dommeren kan tildele CK (Champion-kvalitet) til hunde med Excellent, hvis han/hun finder kvaliteten høj nok.

Juniorklasse: dommeren tildeler juniorcertifikat til den bedste hund, der har opnået CK og som ikke i forvejen er dansk juniorchampion.

Veteranklasse: dommeren tildeler veterancertifikat til den bedste hund, der har opnået CK og som ikke i forvejen er dansk veteranchampion.


BEDSTE HANKLASSE (BHK) og BEDSTE TÆVEKLASSE (BTK)

I denne klasse deltager de hunde, der har fået CK i juniorklasse, mellemklasse, åben klasse, championklasse og veteranklasse. Dommeren placerer nr. 1, 2, 3 og 4.

Dommeren tildeler certifikat til den bedste hund, som ikke i forvejen er dansk eksteriørchampion. Når hunden på mindst 3 forskellige udstillinger, ved mindst 3 forskellige dommere, har opnået et sådant certifikat, hvoraf det ene opnås når den er mindst 2 år gammel, får den titlen Dansk Champion.

DKK’s internationale udstillinger: vinderen af klassen tildeles CACIB (internationalt certifikat), hvis dommeren finder at kvaliteten af hunden er høj nok.

Nordiske udstillinger: Dommeren tildeler Nordic Show Certifikate til vinderen af klassen.BEDST I RACEN (BIR) og BEDST I MODSAT KØN (BIM)

Her deltager vinderen af Bedste Hanklasse og vinderen af Bedste Tæveklasse. De 2 hunde løber typisk nogle runder i ringen (mens publikum klapper) og dommeren kårer dagens bedste dalmatiner. Vinderen bliver BIR og den anden hund bliver BIM.


ØVRIGE KONKURRENCER

På udstillinger arrangeret af DKK er der afsluttende konkurrencer i STORE RING. Der placeres 4 hunde.

Racens Bedste Baby, Bedste Hvalp og Bedste Veteran konkurrerer mod alle øvrige racer om at blive Dagens Bedste Baby, Dagens Bedste Hvalp og Dagens Bedste Veteran.

Den dalmatiner som bliver BIR, går videre til Bedst i Gruppen (BIG) og konkurrerer mod de øvrige hunde i gruppe 6. Vinderen af gruppe 6 går videre til Best in Show (BIS) og konkurrerer mod de øvrige 9 gruppevindere.

På udstillingerne er der som regel også mulighed for at melde sig til andre klasser f.eks. avlsklasse, opdrætsklasse, parklasse, barn og hund samt juniorhandling.


DANSK KENNEL KLUB'S UDSTILLINGSREGLEMENT 2020

Ovenstående er på ingen måde fyldestgørende, men giver et godt overblik over hvordan en udstilling foregår. Der er nogle detaljer som er udeladt, for ikke at gøre det for kompliceret.

Inden man tilmelder sig en udstilling, bør man kende DKK’s detaljerede udstillingsreglement (klik på link ovenfor). Reglerne kan måske synes noget indviklede, men husk at der altid findes andre udstillere, som er meget villige til at hjælpe jer tilrette (medmindre de selv netop er på vej ind i udstillingsringen).


SKUE – EN BLØD START

Der afholdes efterhånden ganske mange skuer overalt i Danmark. Det er en udstilling under helt afslappede former, hvor vi også laver andre ting end lige netop udstilling. Her er der også god tid til at hjælpe den helt uøvede hvalp - og udstiller. Først og fremmest deltager vi for at få erfaring, hygge os og snakke om hunde.


DANSK DALMATINER KLUB ØNSKER RIGTIG GOD FORNØJELSE!


Se også Dansk Kennel Klub’s beskrivelse af udstillingsforløbet


Aktiviteter/kalender


25. juli 2020
Generalforsamling i Vildbjerg kl 15.00

Kalenderoversigt - klik her

Adgang for medlemmer

Glemt adgangskode ?
På login siden findes en mulighed for at få tilsendt en ny adgangskode klik her

Hvis det ikke virker kan klubbens webmaster kontaktes  web@dalmatinerklubben.dk kan medlemmer få en adgangskode til den lukkede del af hjemmesiden.

facebook

Se facebook siden